Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Ei ole kysymys vapaudesta

Näin vakavassa tilanteessa, kuten Ranskan tapahtumien yhteydessä, joita syvästi pahoittelen, on syytä mennä pintaa syvemmälle. Tapahtunut on ehdottomasti tuomittavaa. Siitä huolimatta on arveluttavaa antaa lausuntoja kapea-alaisesta tietämättömyydestä, pelkästään länsimaalaisten ehtojen pohjalta. Olen puhunut monikulttuurisuuden valjastamisesta byrokratiaan, politiikkaan, koulutukseen ja lainsäädäntöön, mutta siihen ei ole kyetty, vaikka Eurooppa on aina ollut väestöpohjaltaan monikulttuurinen.

Nyt näemme seuraukset, jotka ovat vasta jäävuoren huippu. Valtademokratia ja valta ei tarkoita sitä, että meillä olisi oikeus alistaa, pilkata ja halventaa minkäänlaista sivistystä tai kulttuuria.

Olemme tarvinneet etnisyydeltään ja uskonnoltaan eritaustaisia yksilöitä työntekijöinä, mutta emme ole ottaneet heitä ihmisinä. Jos elämme ”maassa maan tavalla”, laitettakoon rajat kiinni. Alistettujen ja riistettyjen siirtotyöläisten aika on ohi. Länsimaalaisen sivistyksen edustajina meidän on pidettävä huolta siitä, ettemme aja toisia kulttuureita seinää vasten. Alistetuilla, ja häväistyillä ei ole enää mitään hävittävää.

Ei ole olemassa vain yhdensuuntaisia ääriaineksia, tai ainoastaan laittomia sellaisia. On myös laillisia ääriaineksia kuten tietyt poliittiset puolueet ja järjestöt, jotka provosoivat ja lietsovat vastavoimia, ääriainesta. Kuka ottaa siitä vastuun? Päättäjätkö? Ei, vaan kansa.

Meidän on löydettävä yhteinen sävel. Se ei ole eriarvoisuus. Ihmiskunnan jaottelu ei vie meitä eteenpäin. Laivat ovat suuria, niihin mahtuu eniten samankaltaisia. Mihin eri tavalla ajattelevat ihmiset laitetaan?

Meidän on kunnioitettava niin poliittisesti kuin juridisesti ja uskonnollisesti ihmistä, toisin sanoen monikulttuurisuutta ja moniarvoisuutta. Jos jumalien pilkkaaminen hyväksytään, minne irrallisuus ja yksinäisyys vievät ihmisen? 

Julkaistu Kalevassa 14.1.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat