Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Ennenaikainen vanhuus

Olen kulkijamustalainen. Elämä sai alkunsa fyysisesti erittäin köyhistä elämänolosuhteista. Rikkaus oli keskittynyt kulkijamustalaisen elämäntyylissä henkisenä pääomana, vapaana järjestäytyneistä muodollisuuksista: etsi ja löydä minuutesi, luo ja kasva vapaana asenteista. Mitä on vapaus, mihin se liittyy ja miten pitkälle yksilöllinen vapaus kantaa?

Vapaus on käsitteenä ongelmallinen jo siksi, koska se liittyy yksilön kasvualustaan – jos olet laiska, vapauden tarve on erilainen kuin tekevän ihmisen. Kulttuurien ohentuessa yhä enenevässä määrin puhumme vapaudesta, jota riistetään yhteiskunnan toimenpiteillä. Mustalaisen kulttuurissa vapaus ei ole samaa kuin mitä se on yhteiskunnallisessa kontekstissa. Yhteiskunnallisessa kontekstissa, kulttuurien vajeessa, vapaus voi tarkoittaa yksinäisyyttä ja syrjäytyneisyyttä. Vapaus olla olemassa ei saa tarkoittaa irrallisuutta, vaateitten pakoilua, vastuun kiertämistä. Ota vastuu itsestäsi, lähimmäisistäsi ja ympäristöstäsi, kanna vastuu. Siten me kulkijamustalaisina yhteisössämme eletiin ja se oli sitä vapautta -  vapautta olla olemassa.

Viha ja kateus ovat johdatus sairauksiin, ennenaikaiseen vanhenemiseen. Valta painaa nappia, köyhä sotii toisiaan vastaan yhdenvertaisuuden sijasta eriarvoisuuden puolesta. Mitä se merkitsee käytännössä? Vähemmistöillä on ollut aina vastustajansa alemman sosiaaliluokan piirissä. Koirat purevat, se on historiallinen tosiasia - omat koirat kaikista kovempaa. Kaikki tämä on hyväksyttyä tai ainakin suvaittua, ”minä suvaitsen sinua” politiikalla. Tämä ei ole missään mielessä tuottavaa toimintaa itse henkilökunnalle. Siitä huolimatta vastakkain asettelut hyväksytään ja koneistoa kiitetään hyvin laastituista menetelmistä: Köyhät kyykkyyn! Toistensa panettelija, väheksyjä on yhteiskunnan näkökulmasta aina oikeassa: kaapissa on taatusti luuranko, koska siitä puhutaan. Köyhä on halpa käyttövoima rikkaille - panettelija löytää lopulta itsensä kaupunkiviemäreistä, ilman toveria. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se kai on sitä ainoaa todellista vapautta, se, että on vastuussa itsestään, läheisistään ja ympäristöstään.

Se vapaus vaan loppuu siihen marketin ovelle. Ja sitä ajaa nimenomaan laiskuus. Tekemättömyys yhdistyy alitajunnassa korkeaan sosiaaliseen statukseen. Mukavuudenhalu on primitiivistä. Ylensyöminen on primitiivistä.

Irrallisuus on mahdollista vain vankilassa. Tilassa, jossa vesi ja sähkö tulee seinästä, ruoka keittiöstä ja jokainen askelkin on ohjattua ja suunniteltua.

Sellaisessa tilassa yksilö ei tarvitse ketään. Sellaisessa tilassa syntyy se valhe, jossa kaikki se on itsestäänselvää, vaikka se nimenomaan ei ole.

Itsestäänselvää on vain se metsä siellä vankilan ulkopuolella. Jos vankilaa ei kukaan ylläpidä, metsä syö sen.

Toimituksen poiminnat