Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Kuormassa oli 12 lasta, ei oltu syöty moneen päivään muruakaan

  • Kuormassa oli 12 lasta, ei oltu syöty moneen päivään muruakaan

Köyhänä syntyneitten pitää menestyessään auttaa jaloilleen toiset kurjat. Sen on oltava elämän tehtävä ja kiertokulku.

Kuormassa oli 12 lasta. Oli kesä. Ei oltu syöty moneen päivään muruakaan. Sinä yönä päästiin talon saunaan yöksi. Aamulla jäin kuormasta niin sanotuksi rengiksi. Olin 11- tai 12-vuotias. Se oli yksi niistä elämän kovimmista kouluista. Minut herätettiin viideltä ja annettiin viikate käteen. Kuten monet maalla tietävät, siihen aikaan sarat saattoivat olla monta sataa metriä pitkiä. Näitä sarkoja minun piti niittää päästä päähän ilta kahdeksaan.

Ruokatunnilla jalkoihini heitettiin lattialle luu. Talon väki söi pöydässä. Illalla kädet olivat turpeessa, verillä pienen lapsen kädet, kiersin niihin jalkorättejä. Itkin ja niitin. Nukuin uunin edessä lattialla, ja taas illalla sinne heitettiin luu kuin koiralle. Vettä sain hakea kaivosta itse.

Kolme viikkoa tätä kesti ennen kuin älysin karata. Läksin aamuyöstä, kun kaikki vielä nukkuivat. Olin kai juossut joitakin kilometrejä metsässä kun koirat olivat perässä. Kahlasin joen yli ja koirat eksyivät. Se oli varmaan Karttulan, Vesannon seutuja. Viikon harhailin kunnes löysin itseni Iisveden Venetsiasta, josta löysin perheeni. Olin kuolemassa nälkään, ei ollut kenkiä, päällä rikkinäiset housut, jalat turpeessa ja kädet ajoksissa.

Vähän sain perheeltäni, se oli rakkaus. Senkin käytin hyväkseni. Älkää tuhlatko energiaa tämän ihmispolon kadehtimiseen. Toivon, että saan auttaa muita. Niitä, jotka ovat kokeneet sen saman kurjuuden, jossa perään ammutaan ja koiria lähetetään perään, jossa elämä on koko ajan veitsen terällä ja suurin huoli on kuitenkin isästä, äidistä, veljistä ja sisarista. Haluan olla olemassa kaikille heille, jotka ovat tämän kokeneet ja tehdä maailmasta paremman elää. Ketään ei saa jättää heitteille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Meille tuli vähemmistökansa heinätöihin elokuun lopulla ja harmittelivat aina, kun myöhästyivät heinänkorjuusta.

Onneksi oli tarjota muuta työtä, mutta niillä olikin jo kiire seuraavaan paikkaan.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

1960-luvulla Ruotsissa oli niin kova työvoimapula, että myös romanit saivat kunnon töitä Ruotsissa. Suomesta muuttikin työn perään niin paljon romaneja Ruotsiin, että Ruotsissa oli lopulta enemmän Suomesta tulleita romaneita, kuin Ruotsissa syntyneitä romaneja.

Pekka Sandberg

Nykyään vallalla suomessa ainakin rikkaiden aikaansaama koneisto ajaa tiedotusvälineisiin tietoa velkaantumisesta ,joka johtuu liian hyvästä sosiaali turvasta.Köyhemmällä kansanosalla on vielä toisiaan kohtaan sympatioita ja vähistään yritetään auttaa toisiaan.Käyköhän vielä niin ,että ahneella on p...n loppu.Rahat ovat valuneet pörssikeinottelijoiden veroparatiiseihin ,eivätkä tule takaisin.

Käyttäjän veijobaltzar kuva
Veijo Baltzar

Juuri tästä on kysymys, ja juuri tämä jatkuma on estettävä.

Veijo Ylä-notko

Kun Italia lakkaa hinaamasta veneitä muualle kuin takaisin (minkä joutuvat tekemään kohta), mukaan aletaan lastata enemmän sylilapsia.

Toimituksen poiminnat