Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Luodaan ihmiskunnasta vaaraton!

Mistä ihmiskunta kykenee luopumaan? Toistaiseksi ei mistään, vaikka se aiheuttaisi itsetuhoa. Arvokeskustelu on jäissä, tunneäly on syösty materian arvotyhjiöön. Sen sijaan, että hyödyntäisimme luontoa luonnon kantokyvyn varassa tarpeisiimme, on yksisuuntainen ja harkitsematon luonnonvarojen hyväksikäyttö, hysteria riistäytynyt ihmiskunnan käsistä.

Ensisijaisesti meidän tulisi miettiä, miten pääsemme eroon sellaisista ammattikunnista, koulutuksesta ja elämänalueista, jotka edistävät eriarvoisuutta hyödyntäen rappeutuneisuutta. Kuka maksaa eri ammattikuntien kirjon? Ennen kuin nappi saavuttaa käyttötarkoituksensa, se kohtaa monta eri ammattikuntaa: valmistaja, muotoilija, värjääjä ja rei’ittäjä. Yksi pujottaa langan neulansilmään, toinen tekee langanpäähän solmun, joku ompelee, eräs katkaisee langan, ottaa langan neulansilmästä ja niin edelleen.

Onko tämä totta? Kerran tässä ajoin kirkonkylän läpi. Siellä korjattiin tien poikki menevää rumpua. Paikalla oli kymmenkunta hakkuun ja lapioon nojaavaa miestä odottamassa kun neljästä kuuteen pomomiestä selvittivät keskenään miten rumpu pitäisi korjata. Sitä etkä tätä saa tehdä, ellei sinulla ole papereita vaikka osaaminen riittäisikin. Kuvaan tässä osaamisen ohentumista, mitättömältäkin tuntuvaan työhön tarvitaan kymmenen miestä tai naista. Kuka maksaa viulut?

Läpi historian ihmiskuntaa on johtanut vastakkainasettelu. Olemme neroudessamme kaivaneet maanuumenista esiin kaikki myrkyt ja kuona-aineet. Mitä aiomme näille myrkyille tehdä, mitä aiomme tehdä ihmisille ja ympäristölle?  Mistä aiomme loihtia energiaa ihmisen hyväksi – taivaasta, auringosta ja missä mielessä? Kykenemmekö luomaan ihmiskunnasta maalle ja taivaalle, eläimistölle ja toisillemme vaarattoman – mitä mainittuja nerouksia ihmiskunta onkaan ahneudessaan tehnyt: luonut maasta ja taivaasta armottoman jäte-suon. Luovummeko tuho-aineista, rappiomentaliteetista? Voisimmeko lakata kyseenalaistamasta sitä, mistä luovumme? Olisiko tämän esityksen pohjalta syntyvä neljäs tuleminen mahdollista: luodaan ihmiskunnasta vaaraton.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat