Vihaako Suomi luovuutta?

Olemme luopuneet kulttuurista, taiteesta ja draamasta sivistyksellisen ilmaisun välineenä. Niiden tilalle ovat tulleet ulkokohtaisuus ja amerikkalainen viihde. Tunneälyn puute valtion, byrokratian ja koulutuksen rakenteissa kärjistää kansakunnan ongelmat psyykkisiksi ja fyysisiksi sairauksiksi. Tämä on kestämätöntä kehitystä, josta ei puhuta, vaikka se maksaisi suomalaiselle yhteisakunnalle miljardeja. Puhutaan siitä, mistä rahat siihen ja tuohon, ja keksitään: leikataan tuosta ja pistetään siihen. Tämä toistuu. Järjettömiä leikkauksia kulttuurista, opetuksesta ja koulutuksesta.

Suomi on lähes kaikilta osin byrokratian ja muotoseikkojen kahlitsema. Koulujen pitäisi olla innovaation ja sivistyksen kehtoja, mutta mitä muuta koululaitos ikävimmillään pitää sisällään kuin pakollisia aineita? Monikulttuurisuus on osoittanut, että kieli ei ole enää sivistyksellinen kommunikaatioväline, ei osa ilmaisua, luovuutta, eikä ihmisenä olemisen arvoa: maahanmuuttajat tarvitsevat kieltä kyetäkseen tekemään työn, jota kantaväestö ei suostu enää tekemään. Kieli on siis tunneköyhä matemaattisarvoton teknokratian ja kovien arvojen väline.

Me puhumme innovatiivisuudesta, mutta samaan aikaan kiellämme luovuuden. Toisin sanoen olemme innovatiivi-vastaisia. Haloo! Kulttuuriin satsaaminen on nelinkertaistettava ja kaikkien ministeriöiden on yhdistettävä voimavarat tämän tavoitteen aikaansaamiseksi. Se luo työpaikkoja. Ne työpaikat, joihin koulutamme ihmisiä tänä päivänä, ovat olemassa yhä vähenevässä määrin. Työpaikkojen on uusiuduttava, rakenteiden on uusiuduttava. Kulttuurin panostaminen maksaa itsenä takaisin, ja vauhdilla. Kulttuuriin panostaminen on parasta elvytystä. Kulttuuriin panostaminen luo ihmisenä olemisen arvoa, ja viihtyvyyttä.

Viimeistään nyt on kaikkien puolueiden aika heittäytyä Kokoomuksen kelkasta, etenkin Sosialidemokraattien ja vasemmistopuolueiden. On lopetettava kulkeminen talous edellä hyläten kaikki muut aatteet, ideologiat ja käytännöt. Talous on vain väline, ja hyvä sellainen. Mutta missä ovat arvot, elämänlaatu kuten henkinen pääoma, mitä annamme tuleville sukupolville perinnöksi? Nyt tarvitsemme tunneälyä poliittisen päätöksentekoon, hallinnon, ja koulutuksen keskiöön!

veijobaltzar
Helsinki

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, teatteriohjaaja, kuvataiteilija sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. 1960-luvulla alkaneen uransa aikana Baltzar on yli 70 luovan teoksen sekä kulttuuripoliittisen toiminnan avulla toiminut merkittävänä sillanrakentajana kulttuurien välillä. Vahva identiteetti ja kulttuurillinen pohja sekä valtaväestön kulttuurin syvällinen tuntemus ovat avanneet Baltzarille vahvoja ja kriittisiä näköaloja monikulttuuriseen yhteiskuntaan.
https://veijobaltzar.net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu