Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Hyvää kansainvälistä mustalaispäivää!

Vaikutusta kahteen suuntaan

Julkaistu Savon Sanomissa kansainvälisenä romanipäivänä 9.4.2015.

"Tänään kansainvälisenä romanipäivänä heräämme pohtimaan, minkälaisissa käsissä meidän suomalaisten tulevaisuus on. Tietävätkö kansanedustajat ja vaaliehdokkaat oikeasti, mikä on kaikkien suomalaisten paras? Mitä tulee yhdenvertaisuuteen ja kulttuureihin, on nähtävissä, että osaamattomuus, yli-innokkuus ja lyhytnäköisyys vaivaavat tämän päivän politiikkaa.

Elämme aikaa, jolloin arvoja tarvitaan kipeämmin kuin koskaan.

Kysymys kuuluu: miksemme kääntyisi niiden kulttuurien puoleen, joissa hyvistä arvoista kuten esimerkiksi vanhustenhoidosta ei koskaan ole tingitty?

Valtaväestön vanhustenhoidon ongelma on meille käsittämätön.

Kyse on arvoista, jotka liittyvät yksilön ja elämän kunnioittamiseen ja joista ei sen tähden voi tinkiä.

Näitä arvoja löytyy harvoin valtaväestön politiikasta. Nyt on valtaväestön otettava opiksi suomalaisten vähemmistökulttuurien arvoista.

Meillä romaneille on herkät vaistot, ja tällä hetkellä emme koe voivamme luottaa yhteiskuntaan. Vaikka valtaväestöllä olisikin tietoa vähemmistökulttuureista, jää se vääjäämättä pinnalliseksi, sillä kulttuurin ulkopuolelta tuleva ei voi koskaan ymmärtää kulttuurin ydintä. Kun jostain ei tiedetä, niin se koetaan vaaraksi ja torjutaan.

Tarvitsemme sillanrakentajan, joka tulee kulttuuristamme mutta joka on täysin integroitunut myös valtaväestön kulttuuriin ja toimii meille muille tulevaisuuden toivoa antavana edelläkävijänä.

Nyt meillä on ensi kerran toivoa ja uskoa, että tämä voi tulla todeksi. Meillä on Uusimaalla oma, varteenotettava eduskuntavaaliehdokas, kulttuurineuvos, kirjailija Veijo Baltzar (sd.). Baltzar ei aja omaa, ei romaniväestön, ei vähemmistöjen, vaan yhdenvertaisuuden asiaa rotuun katsomatta.

Edelleen päättäjien ja median yleinen toimintatapa on sysätä vähemmistöt ahtaaseen lokeroon. Baltzaria eivät ole kyenneet päättäjät, ei media eivätkä muutkaan viemään marginaaliin. Viimeisin esimerkki tästä meille tutusta kaavasta on YLE:n vaaligallerian haastattelu, joka herätti suurta närää – marginalisointi oli röyhkeää.

Me vähemmistöt näemme selvästi, että tulevaisuuden Suomen suurin haaste on oppia hyödyntämään vähemmistökulttuureita sen sijaan, että heidät ohjataan sosiaaliluukulle ja opetetaan tulemaan toimeen veronmaksajien kustannuksella.

Miksi me ottaisimme vastaan maahanmuuttajia, jos me emme kykene vastaanottamaan heidän kulttuuriaan ja osaamistaan? Korkeasti koulutetuista ihmisistä tehdään siivoojia ja asetetaan vastakkain valtaväestön työttömien kanssa.

Olemme olleet Suomessa jo yli 500 vuotta ja Suomi on isänmaamme. Meidän on rakennettava yhteiskuntaa yhdessä yhteiset kulttuuriarvot huomioiden.

Kaikkien on osallistuttava ja kaikki on otettava mukaan. Me olemme valmiit, oletteko te?"

Taito Lehmusta

Forssa

Seppo Hagert

Kuopio

Mertsi Lindgren

Vantaa

Kiitos tuesta Taito, Seppo ja Mertsi. Jos olet sitä mieltä, että on korkea aika saada ENSIMMÄINEN kärrymustalainen MAAILMANHISTORIASSA eduskuntaan, jaa kirjoitusta eteenpäin! Olen ehdolla Uudenmaan vaalipiiristä numerolla 284.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Enemmistö ei tosiaan välttämättä näe samaa todellisuutta kuin vähemmistö, oli kyseessä millainen ryhmä tahansa. Baltzarin kaltainen "kärrymustalainen", joka hahmottaa myös kokonaiskuvan, voisi tosiaan olla tervetullut lisä Eduskuntaan.

Mutta kysyisin kuitenkin yhtä asiaa. Jos valtaväestö ei ikinä kykene ymmärtämään vähemmistön kulttuuria, niin eikö sama ole totta myös toisinpäin.

Toimituksen poiminnat