Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Sota ja konfliktit eivät tunne eri joukkoja

  • Veijo Baltzar Arkadia-seuran keskustelussa 19.11, Pikkuparlamentti
    Veijo Baltzar Arkadia-seuran keskustelussa 19.11, Pikkuparlamentti
  • Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry ja Veijo Baltzar
    Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry ja Veijo Baltzar
  • Sota ja konfliktit eivät tunne eri joukkoja
  • Sota ja konfliktit eivät tunne eri joukkoja
  • Sota ja konfliktit eivät tunne eri joukkoja

TIEDOTE: Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry:n Miranda-näyttely avautui Vaasassa

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry avasi lauantaina 21.11 Drom ry:n tuottaman näyttelyn ”Miranda – mustalaisten holokausti” Vaasassa. Näyttely juhlisti uuden kulttuuritalo Fannyn avajaisia. Asiasta uutisoivat näyttävästi Pohjalainen sekä Vasabladet.

Sekä Häyryn että Baltzarin avajaispuheissa esille nousi huoli kulttuurin asemasta. ”Suomalainen identiteetti luotiin kulttuurin voimalla, ja mikä arvo kulttuurille tänä päivänä annetaan?” kysyi Häyry. Baltzar jatkoi Eduskunnan Arkadia-seuran pyöreän pöydän istunnossa 19.11 herättämäänsä keskustelua taiteilijoiden asemasta todeten, että kulttuurin arvostuksen puute juontuu myös itse taiteilijoista: ”Yhteiskunta sijoittaa raameihin, seiniin ja kulisseihin. Taiteilijat on opetettu toimimaan, kuten yhteiskunta käskee. Kun taiteilijat ovat saavat pienenkin viran, he unohtavan joukkonsa ja heistä tulee järjestelmän miellyttäjiä. Näin se ei voi mennä. Taiteen tulisi olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä, eikä jälkijättöinen viihdyttäjä. Taiteilijoiden on kyettävä keskinäiseen vuorovaikutukseen. Samana iltana samassa kaupungissa voi olla useita tilaisuuksia ja kaikki salit tyhjinä. Se on ongelma.”

Häyry piti tärkeimpänä tekijänä nuorten identiteetin tukemista: ”Vaasa on kansainvälinen kaupunki ja meillä panostetaan kulttuuriin enemmän kuin missään muualla Suomessa. Käytännössä kuitenkin tuetaan ainoastaan instituutioita. Välillä tuntuu, että kuvio on kääntynyt päälaelleen, että kansalaiset ovat olemassa palvellakseen instituutioita, eikä toisinpäin”, Häyry pohti. ”Yhdenvertaisuus on kiinni meidän kaikkien jokapäiväisissä valinnoissa ja teoissa. Miranda-näyttely tuo esiin tämän päivän tärkeimmän yhteiskunnallisen tematiikan ja olen iloinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden avata ja tutustua tähän näyttelyyn.”

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin puhe läpileikkasi monikulttuurisen Suomen dynamiikkaa. Eniten Baltzaria huoletti se, että tänä päivänä vallassa ovat samat voimat, jotka mahdollistivat mustalaisten kansanmurhan toisessa maailmansodassa: ”Ohut hyvinvoiva luokka elää siinä harhaluulossa, ettei yhteiskunnan vähäosaisten kohtalo kosketa heitä. He ovat väärässä. He tulevat olemaan todellisia uhreja, niin kuin olivat saksalaisetkin. Olen itse hyvinvoiva kansalainen, mutta en ole unohtanut juuriani. Hyvää elintasoa ei saisi pitää itsestäänselvyytenä. Se on vaarallista.”

Baltzar ja Häyry jakoivat ymmärryksen siitä, että kaikenlainen ”me” ja ”he” -ajattelu kielii sokeudesta, ymmärryksen ja tunneälyn puutteesta. ”Sota ja konfliktit kuten terrorismi eivät tunne eri joukkoja, ne koskettavat aina meitä kaikkia”, kiteytti Baltzar.

Drom kiittää lämpimästi kaupunginjohtaja Häyryä, kulttuurijohtaja Mia Wiikkiä, avajaisyleisöä ja toivottaa vaasalaisille antoisia ja avartavia näyttelykokemuksia! Näyttely on nähtävissä kulttuurikeskus Fannyssa 18.12.2015 saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat