Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

”Jokaisella miehityksen kokeneella kansalla on omat Mirandansa”

  • Mustalaisten holokaustista kertova Miranda-näyttely Viron miehitysmuseossa.
    Mustalaisten holokaustista kertova Miranda-näyttely Viron miehitysmuseossa.
  • Suomen Viron suurlähettiläs Kirsti Narisen kanssa
    Suomen Viron suurlähettiläs Kirsti Narisen kanssa
  • Näyttelyn avasi Viron eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Enn Eesmaa
    Näyttelyn avasi Viron eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Enn Eesmaa

Luomani mustalaisten holokaustista kertovan Miranda-näyttelyn Viron kansalliset avajaiset on vietetty Tallinnassa Viron miehitysmuseossa torstaina 11.5 klo 17.00. Näyttelyn pystytys sujui erinomaisesti, kiitos museon osaavan henkilökunnan ja oman näyttelytiimini. Saattoi heti huomata, että Miehitysmuseon arki on vilkasta -paljon paikallisia nuoria koululaisia sekä turisteja eri puolilta maailmaa.

Viron eduskunnan ensimmäinen varapuhemies ja kansanedustaja Enn Eesmaa avasi näyttelyn toteamalla, että jokaisella miehityksen kokeneella kansalla on omat Mirandansa, minkä tähden näyttely on virolaisille tärkeä ja puhutteleva. Suomen Viron suurlähettiläs Kirsti Narinen toivoi, että näyttely havahduttaa yleisönsä ja haastaa katsomaan maailmaa eri silmin. Hän oli ylpeä siitä, että suomalainen näyttely on menestynyt kotimaassaan, saavuttanut arviolta noin miljoona suomalaista, saatiin tuotua Viroon ja on nyt esillä museossa puolen vuoden ajan. 

Avajaispuheessani toin esiin, että me mustalaiset kyllä tiedämme, mitä kohtasimme toisessa maailmansodassa ja mitä kohtaamme edelleen tänä päivänä. Myös valtaväestö tietää mitä kohtasimme toisessa maailmansodassa ja mitä kohtaamme edelleen: on aika nousta toiselle tasolle, sille, jolla olen koko 50-vuotisen kulttuuripoliittisen ja taiteellisen urani aikana toiminut. On osoitettava, mitä mustalaisilla on annettavaa: mitä he aikoinaan toivat mukanaan Eurooppaan mutta mikä ei länsimaisille sivistysvaltioille kelvannut. Vastuu siirtyy järjestäytyneelle yhteiskunnalle. Tähän näkemykseen yhtyi myös Saksan suurlähetystön ministerineuvos todetessaan, että mustalaisten tilanne on hyvin tuttu ja että on suuri tragedia, ettei mustalaisten holokaustia pitkään tunnustettu minkään järjestäytyneen vallan toimesta.

Olin otettu siitä, että näyttelyn tarkoitus ja päämäärä sai välitöntä vastakaikua. Miehitysmuseon johtaja Merilin Piipuu totesi, että juuri näin meidän pitää tuleville sukupolville puhua: tarinankerronnan ja taiteen kautta. Avajaispuheessaan Piipuu korosti, että Miranda-näyttelyä ja museon toimintaa yhdistää neljä keskeistä elementtiä: historian muistaminen, koskettava tarina, keskustelun herättäminen ja vahvat mielipiteet: ”Baltzarin kirjoittama Mirandan tarina on sydäntäsärkevin kertomus, jonka olen lukenut.”

Mieltäni lämmitti, että avajaisissa oli hyvin edustettuna Viron mustalaisyhteisö. Keskustelimme Viron mustalaisyhteisön johtaja Roman Luttin kanssa mustalaisten tilanteesta, ja siitä, kuinka yhteistyötä tarvitaan enemmän, enemmän yhtenäisyyttä ja toistensa tukemista. Olimme yhtä mieltä siitä, että toisiaan ei pidä arvottaa suhteessa materiaan, eikä materia anna oikeutta aliarvioida ja syrjiä toisiaan. Myös Lutt toivoi pitkää jatkoa näyttelyn Viron kiertueelle.

Suomi sai hyvin näkyvyyttä Miranda-avajaisten myötä. Alla linkki Viron kansallisen tv-kanavan ERR ilta-uutisiin 10.5: http://www.err.ee/595002/aktuaalne-kaamera-kell-18-30

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit ()

Käyttäjän SariLngstrm kuva
Sari Långström

Olette tehneet hienoa työtä romaniväestön ja valtaväestön sillanrakentajina.
Menestystä teille Miranda näyttelyihin.

Toimituksen poiminnat