”Jokaisella miehityksen kokeneella kansalla on omat Mirandansa”

Luomani mustalaisten holokaustista kertovan Miranda-näyttelyn Viron kansalliset avajaiset on vietetty Tallinnassa Viron miehitysmuseossa torstaina 11.5 klo 17.00. Näyttelyn pystytys sujui erinomaisesti, kiitos museon osaavan henkilökunnan ja oman näyttelytiimini. Saattoi heti huomata, että Miehitysmuseon arki on vilkasta -paljon paikallisia nuoria koululaisia sekä turisteja eri puolilta maailmaa.

Viron eduskunnan ensimmäinen varapuhemies ja kansanedustaja Enn Eesmaa avasi näyttelyn toteamalla, että jokaisella miehityksen kokeneella kansalla on omat Mirandansa, minkä tähden näyttely on virolaisille tärkeä ja puhutteleva. Suomen Viron suurlähettiläs Kirsti Narinen toivoi, että näyttely havahduttaa yleisönsä ja haastaa katsomaan maailmaa eri silmin. Hän oli ylpeä siitä, että suomalainen näyttely on menestynyt kotimaassaan, saavuttanut arviolta noin miljoona suomalaista, saatiin tuotua Viroon ja on nyt esillä museossa puolen vuoden ajan. 

Avajaispuheessani toin esiin, että me mustalaiset kyllä tiedämme, mitä kohtasimme toisessa maailmansodassa ja mitä kohtaamme edelleen tänä päivänä. Myös valtaväestö tietää mitä kohtasimme toisessa maailmansodassa ja mitä kohtaamme edelleen: on aika nousta toiselle tasolle, sille, jolla olen koko 50-vuotisen kulttuuripoliittisen ja taiteellisen urani aikana toiminut. On osoitettava, mitä mustalaisilla on annettavaa: mitä he aikoinaan toivat mukanaan Eurooppaan mutta mikä ei länsimaisille sivistysvaltioille kelvannut. Vastuu siirtyy järjestäytyneelle yhteiskunnalle. Tähän näkemykseen yhtyi myös Saksan suurlähetystön ministerineuvos todetessaan, että mustalaisten tilanne on hyvin tuttu ja että on suuri tragedia, ettei mustalaisten holokaustia pitkään tunnustettu minkään järjestäytyneen vallan toimesta.

Olin otettu siitä, että näyttelyn tarkoitus ja päämäärä sai välitöntä vastakaikua. Miehitysmuseon johtaja Merilin Piipuu totesi, että juuri näin meidän pitää tuleville sukupolville puhua: tarinankerronnan ja taiteen kautta. Avajaispuheessaan Piipuu korosti, että Miranda-näyttelyä ja museon toimintaa yhdistää neljä keskeistä elementtiä: historian muistaminen, koskettava tarina, keskustelun herättäminen ja vahvat mielipiteet: ”Baltzarin kirjoittama Mirandan tarina on sydäntäsärkevin kertomus, jonka olen lukenut.”

Mieltäni lämmitti, että avajaisissa oli hyvin edustettuna Viron mustalaisyhteisö. Keskustelimme Viron mustalaisyhteisön johtaja Roman Luttin kanssa mustalaisten tilanteesta, ja siitä, kuinka yhteistyötä tarvitaan enemmän, enemmän yhtenäisyyttä ja toistensa tukemista. Olimme yhtä mieltä siitä, että toisiaan ei pidä arvottaa suhteessa materiaan, eikä materia anna oikeutta aliarvioida ja syrjiä toisiaan. Myös Lutt toivoi pitkää jatkoa näyttelyn Viron kiertueelle.

Suomi sai hyvin näkyvyyttä Miranda-avajaisten myötä. Alla linkki Viron kansallisen tv-kanavan ERR ilta-uutisiin 10.5: http://www.err.ee/595002/aktuaalne-kaamera-kell-18-30

veijobaltzar
Helsinki

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, teatteriohjaaja, kuvataiteilija sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. 1960-luvulla alkaneen uransa aikana Baltzar on yli 70 luovan teoksen sekä kulttuuripoliittisen toiminnan avulla toiminut merkittävänä sillanrakentajana kulttuurien välillä. Vahva identiteetti ja kulttuurillinen pohja sekä valtaväestön kulttuurin syvällinen tuntemus ovat avanneet Baltzarille vahvoja ja kriittisiä näköaloja monikulttuuriseen yhteiskuntaan.
https://veijobaltzar.net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu