Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Valkolaisiksi emme tule, olkaamme siis mustalaisia

Kun on mustalainen, se ei siitä miksikään muutu, eikä pidäkään. Mutta jos on assimiloinut itsensä, silloin ei ole enää mitään, on väin järjestelmän pelinappula, massatuote. Koiratkin halveksivat sinua ja eniten sinä itse. Mustalainen on rikas, kulttuurisesti, henkisesti ja fyysisesti kansainvälinen ihminen, joka pärjää kaikkialla maailmassa. Se riittäköön.

Identiteettinsä kadottanut ihminen, yksilö, on vailla juuria. Ulkopuolinen maailma tarjoaa hänestä ekun, jos sitäkään. Omat lapsetkin ihmettelevät, missä mennään; missä on isä, äiti, täti, setä. Pitää kysyä itseltä, haluaako siihen joukkoon, jossa ihminen on toisarvoinen. Värinsä menettänyt on kuin tyhjä taulu, siksi hän sulautuu joukkoon kuin joukkoon. Huomioikaa: SULAUTUU. = Ei siis ole mitään.

Olette varmasti huomanneet – minä en sulaudu. Minut on pakko huomioida. Ja niin pitäisi olla kaikkien ihmisten kohdalla. Kunnioittakaamme itseämme. Silloin voimme kunnioittaa myös muita ihmisiä.

Kavahdan valkolaisia, jotka yrittävät olla jotain muuta kuin ovat, esimerkiksi ”mustalaisia”. Heidän kanssaan en suostu mihinkään viralliseen kanssakäymiseen. Ja jos joku valtaväestön edustaja tavatessa sanoo mulle tuntevansa mustalaisia – ”tapasin tässä heimoveljiäsi”, vastaan hänelle ”minä näen sinun heimoveljiäsi joka puolella ja joka päivä”. Se ei ole minulle käyntikortti, päinvastoin revin sellaisen heti.

Rasismi pukeutuu monenlaisiin vaatteisiin. Siinä on kyse siitä, että yksilöt yrittävät vapautua omasta henkilökohtaisesta traumastaan. Se tietenkin kertoo myös sivistyksen puutteesta. Kuvitelkaa, jos diplomaatti sanoisi mustalaisen tai valkolaisen tavattuaan ”tapasin juuri mustalaisen” tai ”tapasin juuri valkolaisen”. Tallaisia avauksia mustalaisten ei ole pakko hyväksyä. Sille pitää kääntää heti selkänsä. Jos ei näin toimi, on arvoton.

On tärkeää ymmärtää, että rasismi ei ole aate, se on alemmuuskompleksia. Kohdatessani rasistin tiedän olevani vahvoilla. Olen voittaja, ja hän on häviäjä. Ja sen kertoo useimmiten myös ulkonäkö. Vähemmistöjen ei siis pidä mennä heti hälytystilaan kohdatessaan rasistisen ihmisen. Sanokaa hänelle ”kenties sulla menee huomenna paremmin” ja toivotaan, että hän kohtaa albiinoapinan, jolla ei ole identiteettiä.

Mustalaiset, me ollaan voittajia! Meidät huomioidaan. Syrjintähän kertoo myös siitä, että me ollaan jotain. Se pitää vain osata kääntää edukseen. Minä olen mustalainen ja olen siitä ylpeä.

Haluan osoittaa kirjoitukseni kaikille tämän päivän nuorille, joilta on useamman polven ajalta riistetty identiteettiä. Valtaväestön nuoriso on kovasti hukassa, mutta he eivät usein sitä tiedosta. Jakakaamme ja yhdistäkäämme voimavaroja. Tunneäly, kulttuuri, moraali ja sivistys ovat se asia, joka kantaa ihmistä.

P.S. Myös turvallisuudessa on kysymys identiteeteistä, mutta tämän tärkeän lainalaisuuden poliitikot ovat laiminlyöneet. Yhteiskunnan turvallisuuskäsitteet ovat usein väärissä konteksteissa. Hoidetaan seurauksia, muttei syitä. Korostetaan pelkästään aineellista hyvinvointia, johon harvoilla ja valituilla on varaa. Siten arvotetaan ja syrjäytetään suurin osa kansasta. Henkinen hyvinvointi on politiikoille toisarvoista, vaikka siihen voisi olla kaikilla mahdollisuus ja pääsy, jos vain järjestelmä sen sallisi. Kun tuetaan identiteettejä, itsemääräämisoikeutta ja hyvinvointia, tuetaan silloin myös turvallisuutta. Kotimaista ja kansainvälistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mustalaisista viljellään tietysti erilaisia stereotypioita, jotka eivät varmaankaan pidä paikkaansa sinällään, mutta useilla niistä on kuitenkin jonkinlaista kasvualustaa.

Näin kerran keski-ikäisen mustalaispariskunnan astuvan ulos panttilainaamon ovesta kadulle. Sitten he kävelivät kymmenen metrin päässä katdunvieriparkissa olleelle uuden karhealle Audi A6:lleen hurauttaen matkaan. Tuollainen ristiriitaisuus on yksi niistä mainitsemistani stereotypioista ja vaikuttaa siltä, että mustalaisten keskuudessa vallitsee jonkinlainen taloudellisen selviämisen perustaito, joka keskivertokansalaiselta puuttuu. Mihin sitten perustuneekaan. Ei ainakaan standardiurakehitykseen.

Toinen asia, joka joskus askarruttaa on kysymys siitä, että miksi mustalaisia reissaa niin paljon koko ajan Suomen ja Ruotsin väliä edestakaisin lautoilla. Mustalaismatkustajien osuus on silminnähden moninkertainen heidän prosenttiosuuteensa verrattuna koko väestöstä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Näihin kysymyksiin vastaaminen saattaisi johtaa syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mika Sarivaara-Satta

Mustalaiset haluavat olla kollektivisteja, mutta haluavat silti tulla kohdelluksi yksilöinä. Mustalaisuus siis on keskinäistä samankaltaisuutta, mutta yhteisöllistä erilaisuutta?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sukuviha kuuluu myös huonoihin perinteisiin, mutta vanhenpain kunnioittaminen on hieno perinne.

Väinö Hirvelä

Saako sittten valkoinenkin on olla samalla lailla ylpeä valkoisuudestaan vai onko se sitten sitä rasismia?
Koen ongelmalliseksi, että teet mustalaisuudestasi niin ison jutun mutta sitten jotenkin muiden ei kuitenkaan saisi puhua siitä tai huomioda sitä. Pieni powerplayn ja kantaväestön kyykyttämisen maku.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kiinnostava näkökulma, vai olisiko suositeltavampaa sanoa, että näkökulmat suhteessa totuttuun, niin hyvässä kuin pahassakin, siksi suosittelin.

Timo Heikkila

Mitä se sitten on olla mustalainen? Kysymys perustuu tähän blogikirjoitukseen. Jotain konkreettista.. eikä "tapasin juuri voittajan joka on huomioitava.."

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Baltzar voi olla aivan huoleton: kyllä mustalaiset huomataan, joka paikassa. Niin sosiaalitoimistoissa, sairaaloissa leiriytyneinä kuin ravintoloissakin. Aika ällistyttävää on kuinka suuren huomion mustalaiset herättävät vähäisestä lukumäärästään huolimatta.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Suomalainen keskiverto valkolaisen ja mustalaisen suurin ero lienee puheliaisuus. jurot valkolaiset eivät pidä itsestään ääntä julkisilla paikoilla, mutta mustalaisen kuulee jo kaukaa. Tämä luultavasti on yksi syy miksi valkolaiset saattavat mustalaisia karsastaa. tämä vain oma mielipiteeni.

Ilkka Huotari

Identiteetti on hyvä säilyttää, siitä täysin samaa mieltä.

Normaalisti tämä tapahtuu kansallisvaltioissa.

Mikä olisi romaneille/mustalaisille paras tapa säilyttää oma identiteetti?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei voi sanoa "normaalisti". Korkeintaan voisit sanoa "parhaiten", jos olet sellaisesta vakuuttunut.

Nimittäin suurin osa maailman valtioista ei ole varsinaisia kansallisvaltioita, vaan historiallisia hallintoalueita.

Ilkka Huotari

Totta. Muuntelin totuutta hieman.

Mikael Kaasinen

"Mustalaiset on voittajia"? Selvä. Ilmeisesti monikymmenkertainen yliedustus vankiloissa, rikollisuus ja barbaariset tavat kuten verikosto implikoivat sitä voittajuutta...
Lopettakaa jos se naurettava rasistikortilla pelaaminen. Ja uhriutuminen. Tunnen muutaman mustalaisen jotka käyvät töissä ja maksavat veronsa. Eikä heitä kukaan syrji työyhteisössä.
Ette te menetä identiteettiänne jos sopeudutte vihdoin yhteiskunnan normeihin. Jos menetätte, eipä sellainen identiteetti kuulu kuin historiaan silloin...

Toimituksen poiminnat