Suoraa puhetta ajassa Itse koettava.

Velvollisuutemme on muistaa ja muistuttaa

  • Velvollisuutemme on muistaa ja muistuttaa
  • Velvollisuutemme on muistaa ja muistuttaa
  • Velvollisuutemme on muistaa ja muistuttaa

Tänään vietetään kansainvälistä Vainojen uhrien muistopäivää. Avasin tällä viikolla maailmaa kiertävän näyttelyni ”Miranda – mustalaisten holokausti” kansallisen kiertueen Tšekin tasavallassa, Brnossa.

Toisen maailmansodan syttymisestä on pian 80 vuotta. Kuten tarinansa aikoinaan minulle jakanut slovakialainen Miranda, ei moni muukaan sodasta selvinnyt ole enää elossa. Sukupolvet vaihtuvat, maailma menee eteenpäin. Meidän kansalaisvelvollisuutemme on tästä huolimatta muistaa, kuinka pääsi käymään, että Mirandan lailla miljoonat viattomat ihmiset joutuivat systemaattisen, suunnitelmallisen tuhoamistyön kohteeksi.

Velvollisuutemme on muistaa, että 80 vuotta sitten järjelliset ihmiset laativat lakeja ja tekivät järjellisiä järjestelyitä sen eteen, että Miranda ja miljoonat muut joutuivat keskitysleireille ja kaasukammioihin. Velvollisuutemme on muistaa ja muistuttaa. Velvollisuutemme on rakentaa sellaisia yhteiskuntia, jotka eivät synnytä sotia eivätkä tuhoa toista ihmistä. Ei koskaan enää. Kansallismielinen vihanlietsonta on lopetettava nyt, eikä huomenna. Tämä on otettava huomioon myös päättäjiä, presidenttejä valittaessa. 

Brnon avajaisissa sanoin minua haastatelleille nuorille mustalaisille: valkoisiksi emme muutu, olkaamme siis mustalaisia. Valtaväestölle on turha mennä sanomaan, että hei kato, olen ihan samanlainen kuin sinä. Ei se kunnioitus sitä kautta tule, ei valtaväestö miellyttäjiä arvosta. Tärkein pääoma on olla oma itsensä. 

Matkalla selvisi että mustalaiset olivat olleet Tšekin tasavallassa vuosikymmeniä kuumin poliittisen väännön aihe, kunnes pari vuotta sitten 15 turvapaikanhakijaa syrjäyttivät mustalaiset kakkossijalle. Tuntuu koomiselta, että tämä uppoaa. Myös Tšekeissä on parhaillaan käynnissä presidentinvaalit. “Stop immigrants” -julisteet viitoittivat Praha-Brno -moottoritien varsia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Hans Parvikoski

On se niin ihmeelistä kun nämä poliitikot jakavat kansaa rasistisuudella nykypäivänä näitä maahanmuutjia kohtaan.Jatkuvasti haukutaan suomalaisia rasisteiksi ja yle edellä. Suomessa on ollut ja on edeleen voimakasta rasitisuutta Romaaneja kohtaan. Mielessäni 50 luku ja siitä eteenpäin. Eipä poliitikot reakoineet milään muotoa tähän romaani rasistisuuteen. Sitä oli kouluissa kaikissa tapahtumissa jossa heitä ei vaan hyväksytty Suomen kansalaiseksi. Nyt meillä on eri kansallisuuksia jotka ovat saaneet Suomen kansallisuuden. Kun Somali sanoo että hän on Suomalainen se on poliitikoille ok. Mutta Romaani joka on ollut Suomen sodassa sekä heidän lapset syntyneet suomessa niin jotenkin tuntuu ettei ne muka olisi Suomalaisia.Myös kouluissa aikaisemmin Romaanilapsi laitettiin suoraan tarkkailuluokalle kun olivat vilkkaita.Nykyään on vilkaudella oma nimi DH jotain sinnepäin.Nykypäivänä on paljon Romaaneja jotka on yrittäjiä sekä erittäin hyvissä ammateissa. Ymmärtääkseni rasistisuus on heitä kohtaan edeleen voimassa oleva asia tästä
ei puhuta.

Käyttäjän JaakkoSalomaa kuva
Jaakko Salomaa

Mitäs mieltä olet, Veijo, Kipa Lumbergin väitteistä, joiden mukaan tämänhetkisen Suomen romanikulttuuri on merkittävästi tämänhetkisen Suomen valkolaiskulttuuria toisia ihmisiä tuhoavampaa? Nasaretin Jeshualla oli tästä aiheesta sanottavaa, Matt 7:1-5.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Musta_perhonen

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Eikö ole jonkinasteista vallan käyttöä, kun Veijo Baltzar puhuu mustalaisista, tietäen varmasti, että me valkolaiset emme niin saa tehdä.
”Kansallismielinen vihanlietsonta on lopetettava nyt, eikä huomenna.” Minkälaisesta vihanlietsonnasta on kyse? Jos on kysymys hallitsemattomasta maahanmuutosta ja sen tuomista valtavista ongelmista, miten tässä yhteydessä voidaan puhua vihanlietsonnasta? ”Ei se kunnioitus sitä kautta tule”…. Minulle on outo ennakkoluulo, että kunnioitusta vaativat he, jotka eivät kunnioita ketään eikä mitään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Meidän on ilman muuta aina muistettava, että Hitlerin tuhoamisleireillä ja kaasukammioissa tapettiin myös tuhansia romaneja. Juutalaisten kansanmurha kyllä muistetaan mutta romanien unohdetaan. Keskitysleireiltä vapautuneet romanit joutuivat monissa varsinkin itäisen Euroopan maissa heti takaisin ghettihinsa. Tämä on kerta kaikkiaan häpeällistä, vieläpä EU-maissa.

Tätä on syytä muistella vainon uhrien muistopäivänä - eikä vain silloin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Romaneja murhattiin natsien holokaustissa 196 000 – 220 000 siis kaksisataatuhatta. Muistakaamme se.

Toimituksen poiminnat