Velvollisuutemme on muistaa ja muistuttaa

Tänään vietetään kansainvälistä Vainojen uhrien muistopäivää. Avasin tällä viikolla maailmaa kiertävän näyttelyni ”Miranda – mustalaisten holokausti” kansallisen kiertueen Tšekin tasavallassa, Brnossa.

Toisen maailmansodan syttymisestä on pian 80 vuotta. Kuten tarinansa aikoinaan minulle jakanut slovakialainen Miranda, ei moni muukaan sodasta selvinnyt ole enää elossa. Sukupolvet vaihtuvat, maailma menee eteenpäin. Meidän kansalaisvelvollisuutemme on tästä huolimatta muistaa, kuinka pääsi käymään, että Mirandan lailla miljoonat viattomat ihmiset joutuivat systemaattisen, suunnitelmallisen tuhoamistyön kohteeksi.

Velvollisuutemme on muistaa, että 80 vuotta sitten järjelliset ihmiset laativat lakeja ja tekivät järjellisiä järjestelyitä sen eteen, että Miranda ja miljoonat muut joutuivat keskitysleireille ja kaasukammioihin. Velvollisuutemme on muistaa ja muistuttaa. Velvollisuutemme on rakentaa sellaisia yhteiskuntia, jotka eivät synnytä sotia eivätkä tuhoa toista ihmistä. Ei koskaan enää. Kansallismielinen vihanlietsonta on lopetettava nyt, eikä huomenna. Tämä on otettava huomioon myös päättäjiä, presidenttejä valittaessa. 

Brnon avajaisissa sanoin minua haastatelleille nuorille mustalaisille: valkoisiksi emme muutu, olkaamme siis mustalaisia. Valtaväestölle on turha mennä sanomaan, että hei kato, olen ihan samanlainen kuin sinä. Ei se kunnioitus sitä kautta tule, ei valtaväestö miellyttäjiä arvosta. Tärkein pääoma on olla oma itsensä. 

Matkalla selvisi että mustalaiset olivat olleet Tšekin tasavallassa vuosikymmeniä kuumin poliittisen väännön aihe, kunnes pari vuotta sitten 15 turvapaikanhakijaa syrjäyttivät mustalaiset kakkossijalle. Tuntuu koomiselta, että tämä uppoaa. Myös Tšekeissä on parhaillaan käynnissä presidentinvaalit. “Stop immigrants” -julisteet viitoittivat Praha-Brno -moottoritien varsia.

 

veijobaltzar
Helsinki

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on kirjailija, näytelmäkirjailija, runoilija, teatteriohjaaja, kuvataiteilija sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. 1960-luvulla alkaneen uransa aikana Baltzar on yli 70 luovan teoksen sekä kulttuuripoliittisen toiminnan avulla toiminut merkittävänä sillanrakentajana kulttuurien välillä. Vahva identiteetti ja kulttuurillinen pohja sekä valtaväestön kulttuurin syvällinen tuntemus ovat avanneet Baltzarille vahvoja ja kriittisiä näköaloja monikulttuuriseen yhteiskuntaan.
https://veijobaltzar.net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu